8 sierpnia 2017

Marynowane szalotki i wędzona kaczka – sałatka kolarska vol. II

Czerwona porzeczka świetnie komponuje się z wędzoną kaczką, a szalotki przestają smakować cebulowo po marynowaniu fot. D.Szymborska


W tytule się nie zmieściła jeszcze czerwona porzeczka. Nie wiem jak karmią polskich kolarzy, ale wiem, że ci dla których gotuje Hannah Grant są prawdziwymi szczęściarzami! Druga sałatka z mojej kolarskiej książki kucharskiej (TUTAJ) i smakowa petarda (jak to się zwykło mówić w kulinarnym światku). Albo może nawet bardziej – sztos! Tak, petarda to za mało!

Specyfika pracy Grant jest taka, że na przygotowanie jedzenia dla drużyny kolarskiej ma zaledwie kilka godzin, dlatego jej przepisy są szybkie, nie wymagają długich przygotowań. Całą sałatkę przygotujemy w 40 minut. Chyba, że mamy gotową marynatę do szalotek wtedy wystarczy 30 minut!

Tyle piszę o tym marynowaniu szalotek, bo to jest dla mnie jedyny sposób by jeść cebulę na surowo. Innej opcji nie ma, bo mój żołądek od jakiegoś czasu zdecydował się nie trawić tego warzywa w wersji bez obróbki. Nie trzeba podsmażać ani piec wystarczy zamarynować! Myślę, że to ważna informacja dla tych wszystkich, którzy często rezygnują z jedzenia cebuli, nie trzeba, wystarczy marynować!

Składniki (dwie duże porcje):


Bardzo smaczna sałatka! fot. D.Szymborska


·      150g wędzonej piersi z kaczki (uwaga na mięso „wędzone” chemicznie! Kupujmy tylko sprawdzone, takie, które w siateczce wędziło się w tradycyjny sposób!),
·      1 mała sałata rzymska (baby),
·      50g czerwonej porzeczki,
·      50g orzechów włoskich,
·      4 marynowane szalotki,
·      pieprz i sól,
·      oliwa.

Marynata do szalotek:

·      100ml octu jabłkowego,
·      25ml wody,
·      50ml miodu,
·      4 goździki,
·      ½ łyżeczki kolendry w ziarenkach,
·      ½ łyżeczki cynamonu,
·      1 gwiazdka anyżku.

Przygotowanie:


Liście sałaty porwać, porzeczkę obrać z gałązek, kaczkę pokroić. Przygotować marynatę gotując wszystkie składniki przez około 10 minut na małym ogniu. Marynować szalotki przez około 30minut. Ułożyć składniki na talerzu i polać oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa