TRYB JASNY/CIEMNY

Brukselka z boczkiem – prosty przepis

Coś mi się wydaje, że jak do czegoś się doda boczku to zawsze wychodzi pyszne danie...gotowana brukselka z takim dodatkiem jest mega pyszna!
fot. D.Szymborska


Podobno dorosłe przedszkolaki dzielą się na tych, którym śnił się szpinak lub brukselka…nie chodziłam do przedszkola to nie mam tych koszmarów! Za brukselką przepadam, tylko jakoś rzadko ją jem…

Brukselka z boczkiem – genialnie prosta przystawka do mięsa i ziemniaków. Do tego bardzo efektowna i szybka w przygotowaniu.

Jesień jest sezonem brukselkowym, oczywiście można kupić mrożoną, ale gdy jest świeża to czemu jej nie przygotować? Warto zwrócić uwagę czy główki brukselki (właściwie kapusty brukselskiej) są twarde i soczysto zielone – to oznaka świeżości.

Składniki (4 porcje, jako dodatek do dania głównego):



·      500g brukselki (świeżej),
·      150g boczku wędzonego,
·      oliwa,
·      cukier (1 łyżeczka),
·      sól (3 łyżeczki).

Przygotowanie:


Wytopić pokrojony w kostkę boczek, by go nie przypalić warto zacząć go smażyć na oliwie. Zagotować wodę (2 litry). Brukselkę umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, można jeszcze lekko naciąć. Delikatnie wrzucić do gotującej się wody, która została posolona i posłodzona. Gotować (bez przykrycia) przez 5 do 7 minut. 5 jak brukselka jest drobna, dłużej gdy jest większa. Można widelcem sprawdzić czy jest wystarczająco miękka. Odcedzić starannie i wymieszać z boczkiem. Podawać od razu! Uwaga ZNIKA jest taka pyszna!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa