TRYB JASNY/CIEMNY

Bób z miętą, bryndzą i boczkiem – domowy przepis na rewelacyjny obiad

Na zdjęciu nie zmieściła się cytryna i parmezan....to jest super połączenie smaków! fot. D.Szymborska


Czy ładnie się zachwycać czymś swoim, domowym, wymyślonym? Uważam, że tak tym bardziej jak przepis jest w 100% z naszej kuchni, specjalnie nie piszę z mojej, bo ja współuczestniczyłam w jego powstawaniu, nie wspominając o bardzo ważnej roli aprowizatorki!

Kombinacja mięty i bobu niby oczywista, ale jakoś wcześniej, to znaczy przez obiadem w Javorinie o niej nie myślałam. Uwielbiam przepis Jamie’go – ten z groszkiem, boczkiem, śmietaną i oczywiście miętą, a bób….no właśnie w pierogach smakował świetnie w takim połączeniu. To z makaronem również powinno być super!

Przygotowanie z tych szybkich – 30 minut i obiad/gorąca kolacja na stole!

Składniki (3 wielkie porcje):


Gotowe danie - bardzo proste w przygotowaniu i super smaczne! fot. D.Szymborska


·      500g świeżego bobu,
·      200g boczku (bio, bo jest mniej słony),
·      skórka z jednej cytryny i sok z niej wyciśnięty,
·      masło/oliwa do wysmażenia boczku,
·      bryndza,
·      oliwa,
·      pęczek mięty,
·      50g parmezanu tartego,
·      sól i koniecznie świeżo mielony pieprz,
·      200g makaronu (pappardelle).


Przygotowanie:

Ugotować bób. Mój sprawdzony sposób to 2 litry wody na 500g bobu, 3 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru, wrzucić do wrzątku na 4 minuty, potem przelać zimną wodą i obrać.

 Wstawić wodę do gotowania makaronu (gdy już będzie się gotować posolić). Boczek wytopić lekko na maśle – tak żeby nie był zbyt suchy. Miętę posiekać. Wrzucić makaron do gotowania w tym czasie: wymieszać boczek z bobem, zetrzeć parmezan. Na wszelki wypadek odlać trochę wody z gotowania makaronu (jakby wszystko było za gęste). Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Odcedzić makaron, wymieszać z bobem, boczkiem, siekaną miętą i dodać skórkę z cytryny i sok i tarty parmezan. Sprawdzić czy nie potrzeba większej ilości soku z cytryny czy skórki. Nałożyć na talerze dodać kruszoną bryndzę i koniecznie dodać świeżo mielonego pieprzu do smaku!

Komentarze

  1. Dobry Boże !!! Toż to musi być mega dobre :) Uwielbiamy bób szkoda, że sezon na niego taki krótki ale zdązyliśmy sporo zamrozić. Chyba czas wybrać się do zamrażarki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa