TRYB JASNY/CIEMNY

10 ciepłych dań do przygotowania w 30 minut

Do gotowania, gotowi, na miejsca, start! 30 minut i ciepły obiad jest na stole!!! 10 sprawdzonych przepisów fot. D.Szymborska


Można albo kupić gotowca, który składa się z miliona E, konserwantów, tłuszczy i cukrów albo ugotować obiad w 30 minut. To pierwsze rozwiązanie może być szybsze o jakieś kilka minut, lub więcej gdy mamy mikrofalówkę. Nie mam mikrofalówki a często jestem bardzo głodna, kanapki to ostateczność, albo pyszne śniadanie, obiady i kolacje staram się jeść na ciepło. Owszem w kilka minut można przygotować sałatki, jednak ja proponuję dania, które są pyszne, proste i ultra szybkie w przygotowaniu.

Przygotowałam i wybrałam 10 przepisów, jest kilka makaronów (bo uwielbiam), nie zapomniałam o tych co mięsa nie jedzą, lub są na diecie bezglutenowej. Myślę, że każdy znajdzie coś dobrego dla siebie. A półgodziny to naprawdę można wygospodarować w czasie dnia na gotowanie.

Pewno, że wolę bardziej wyszukane dania, ale skąd wziąć czas? Zawsze trzeba wybierać, dlatego myślę, że dobre, wypróbowane przepisy to coś co każdej zabieganej osobie się przyda!

  • Makaron z porami, tuńczykiemi kwaśną śmietaną – to jak moje ukochane danie, co ważne zrobiłam je milion razy i za każdym, dosłownie każdym razem wychodziło. Cudowne w tym przepisie jest to, że sos przygotowuje się w czasie gotowania wody na makaron! Ultra szybkie, proste i niezawodne danie! (TUTAJ)

  • Fit paluszki rybne na ostro z kluskami – tym razem przygotowanie sosu i usmażenie ryby również odbywa się wtedy, gdy gotujemy makaron! Coś dla wielbicieli ryb, którzy mają bardzo mało czasu i są głodni! Dzięki chili, czosnkowi i oliwie sam makaron nie jest zbyt suchy! (TUTAJ)
  • Bezglutenowy, ryżowy makaron z krewetkami – tym razem, coś dla tych, którzy nie chcą jeść glutenu a potrzebują siły na trening. Dobra węglowodanowa przekąska, co ważne makaron idealnie nadaje się do jedzenia na zimno, zatem warto przygotować większą porcję! (TUTAJ)
  • Kotlety z boczniaków – nie wdając się w dyskusję, czy można je nazwać kotletami jak są bez mięsa, to tak usmażone boczniaki są przepyszne! Można je podać z dowolnymi dodatkami, przyda się sałatka, same grzyby są bardzo smakowite i nie tak ciężkostrawne jak inne leśne np. borowiki. (TUTAJ)
  • Kurczak z kalerosse i kaszą – coś dla miłośników dań klasycznych – prawie jak mięso, ziemniaki i surówka, tylko po drobnych modyfikacjach – filet z kurczaka, kasza i kalerosse – moje ulubione warzywo, odkąd pojawiło się na rynku! (TUTAJ)
  • Dorsz z oliwkami i kaszą – jedno z tych dań, które się zapamiętuje z warsztatów kulinarnych. Jakbym tego nie ugotowała i nie spróbowała to bym nie uwierzyła, że tak szybko i smacznie można przygotować jedną z moich ulubionych ryb  - dorsza! (TUTAJ)
  • Krewetki z żółtą papryką i bambusem – ha, tutaj czas nawet szybszy niż pół godziny! Krewetki są bardzo wdzięcznymi zwierzątkami do jedzenia, pod warunkiem, że używamy surowych i zadbamy o to by były dobrze oczyszczone! Nic nie może zgrzytać i krewetka powinna być szara zanim zaczniemy ją gotować lub smażyć. (TUTAJ)




Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa