30 lipca 2017

Prawdziwa grecka sałatka – sprawdzony przepis na sycącą przekąskę w upały

Takie proste - wystarczy mieć tylko pyszne, sezonowe składniki i oryginalną fetę! fot. D.Szymborska


Po czterech godzinach (z hakiem) wróciliśmy z wycieczki rowerowej. Niby spokojna jazda, z przerwą na kawę, ale temperatura robi swoje – licznik rowerowy pokazał, że średnio było 29 stopni….gorąco. Jak zwykle opalenizna pod spodenki i bluzeczkę jeszcze mocniej utrwalona, najśmieszniej wygląda na udach – mam różnej długości spodenki rowerowe więc pasków jest kilka….

Upał, głód i ochota zjedzenia czegoś na szybko. Tym bardziej, że jeszcze wczoraj umówiliśmy się, że jedziemy na kulinarną wycieczkę do Grecji. Dania wybrane – sałatka, zapiekanka i szaszłyki (wszystko w krótce opiszę) nic tylko jeść i gotować. Miały jeszcze być pierożki w cieście filo, ale i tak myślę, że musaka da nam w kość bo włączenia piernika w taki upał czyli kuchnię zdecydowanie zbyt bardzo nagrzanym pomieszczeniem.

Sałatka grecka nie ma sałaty, to tak tylko dla przypomnienia. Jej najbardziej klasyczna wersja, różni się od tej mojej w głębokim talerzu dodatkiem cebuli. Niestety mój żołądek odmawia ostatnio trawienia surowej cebuli więc zrezygnowałam z tego dodatku.

Jedna porcja to około 270kcal, pod warunkiem, że jemy samą sałatkę bez chleba czy innych kalorycznych dodatków!

Składniki (3 porcje):


·      4 duże pomidory – to jest sezon! Więc mamy pewność, że sałatka będzie pyszna!
·      1 ogórek wężowy,
·      ½ czerwonej cebuli (ja nie jem),
·      16 oliwek Kalamata,
·      1 łyżeczka suszonego oregano,
·      85g fety,
·      4 łyżeczki greckiej oliwy,
·      sól do smaku.

Przygotowanie:

Pomidory pokroić w kostkę, pamiętając o wykrojeniu gniazd nasiennych. Ogórek obrać ze skóry, przekroić na pół, pozbyć się pestek i pokroić w kostkę. Fetę odcedzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Dla tych co lubią cebulę – obrać i pokroić w cieniutkie plastry na mandolinie lub tarce.

Sałatka grecka świetnie smakuje z bagietką, jest czym wyjadać aromatyczny sos!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa