TRYB JASNY/CIEMNY

Amerykańsko-polska kanapka czyli burger z oscypkiem

Przepyszna kanapka w polsko-amerykańskim stylu fot. D.Szymborska


Dziś biegałam w Lesie Młocińskim, Puchar Maratonu Warszawskiego, gdy się zapisywałam albo tego nie było na stronie, albo zwyczajnie nie doczytałam, że dwadzieścia kilometrów będzie do przebiegnięcia po 6 (słownie: sześciu!!!) pętelkach. Jak sama mam zrobić długie wybieganie to mam taką dziesięciokilometrową pętlę w Lesie Kabackim, dlatego, że nie przepadam za bieganiem w kółko. Dlatego kilometrówki na stadionie są dla mnie taką wielką zmorą. W każdym razie na każdej z dzisiejszych 6 kółek wypełnione było myśleniem co bym to zjadła, a dokładniej jak przygotować burgera. Na biegu, a bardziej wybieganiu spaliłam 1114kcal….

Wolę nie wyliczać kaloryczności tej kanapki, bo tak jak sezonowana, mielona wołowina z antrykotu nie miała zbyt dużej wartości, tak oscypki i żurawina… i ta bułka….coś za coś było super pysznie!

Składniki (jedna amerykańsko-polska kanapka):


·      Bułka maślana,
·      150 (tu na zdjęciu było 130g i widać, że kotlet był za mały),
·      trzy plastry oscypka,
·      kilka łyżek żurawiny (tutaj była taka ze szwedzkiego sklepu z meblami – bardzo, słodka, ale według etykiety BIO),
·      rukola,
·      plaster pomidora,
·      odrobina ketchupu.

Przygotowanie:


Uformować z misa kotlet – przydaje się „ring”. Rozgrzać patelnię i usmażyć kotlet – wersja dobrze wypieczona, ale nie przesuszona to 4 minut z jednej i 3 z drugiej strony. Bułkę (przekrojoną) albo podgrzać w piekarniku albo zgrillować na patelni grillowej. Oscypek zgrillować na patelni. Ułożyć wszystkie składniki i podawać od razu. Bułka+rukola+oscypek+żurawina+kotlet+plaster pomidora+ketchup+góra bułki.

Selfie przed zawodami fot. D.Szymborska

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa