18 maja 2017

Ogórki małosolne z woreczka foliowego – przepis dla singla

Takie kiszenie na sucho działa! Nie trzeba kupować specjalnego garnka, kamionki ot wystarczy woreczek strunowy!


To był przepis, który czytałam kilka razy, koleżanka opowiadała, że bierze ogórki w woreczku na swoje wyjazdy camperem, przyjeżdża do Chorwacji i ma gotowe małosolne na śniadanie nad morzem. Potem trafiałam na różne informacje o kiszeniu na sucho, jak już chciałam zrobić swoje kiszenie to okazywało się, że sezon na gruntowe ogórki się skończył. Zawsze coś się nie udawało. Za ogórkami małosolnymi przepadam. Kupuję po kilka w sklepiku osiedlowym. Są drogie ale pyszne.

Jak zobaczyłam przepis u koleżanki, która wiem, że potrafi gotować – znamy się z warsztatów to….kupiłam, zrobiłam i właśnie się nimi zajadam! Przepis z bloga Kulinarne Przygody Gatity tylko, ja zrobiłam mniejszą porcje. Z dwóch powodów – kilograma ogórków nie zjemy w dwa dni, jak miało się nie udać to wolałam mniej jedzenia wyrzucać. Na szczęście wszystko zadziałało i dziś na śniadanie były pyszne domowe ogórki małosolne!

W tytule postu jest „dla singla” – bo taką porcję kisiłam, do zjedzenia przez jedną osobę w 2 dni albo dla większej rodziny „na raz”.

Cały proces kiszenia na sucho trwa dwa dni, a przygotowanie wydawało mi się podejrzanie proste, ale jak pokazało dzisiejsze otwarcie woreczka strunowego to jest takie proste i działa!

Składniki:


To jest takie proste!!!! fot. D. Szymborska

Przed otwarciem, ogórki kisiły się przez dwa dni fot. D.Szymborska

Przełożone do miseczki, specjalnie nie opłukane, żeby doczekały w dobrej formie do jutrzejszego śniadania fot. D.Szymborska


·      8 ogórków gruntowych (małych),
·      2 ząbki czosnku,
·      gałązka kopru (łodyga i baldachim),
·      kawałek chrzanu – wielkości połowy kciuka,
·      kilkanaście ziarenek gorczycy,
·      ½ łyżeczki soli morskiej (duże kryształki).

Przygotowanie:


Ogórki umyć starannie, osuszyć. Włożyć do woreczka strunowego, dodać wszystkie pozostałe składniki (ząbki czosnku obrane), wymieszać starannie i zamknąć woreczek. Włożyć do lodówki na 4 godziny. Wyciągnąć i poczekać dwa dni. W czasie procesu kiszenia na sucho w woreczku pojawi się woda, koper zmieni kolor – to wszystko jest „normalne”. Moje ogórki smakują wybornie! Dziś chyba zrobię kolejną „partię” to akurat będzie na weekend!

4 komentarze:

  1. To musi być bardzo niezdrowe jak cały proces kiszenia zachodzi w plastiku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele zależy od tego jakie woreczka użyjemy, ja wybrałam taki z atestem do kontaktu z żywnością (można w nim mrozić jedzenie i przechowywać ciepłe).

      Usuń
  2. Nie pomyślałabym o takim sposobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. to nic tylko zapakować ogórki do woreczka i poczekać dwa dni :) powodzenia w kiszeniu na sucho!

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa