TRYB JASNY/CIEMNY

Kremowe krokiety z selera - mam na nie patent!

Wcześniejsze próby usmażenia krokietów, których nadzienie będzie kremowe i rozpływające w ustach były nie udane...
.aż do czasu schłodzenia puree selerowo ziemniaczanego! fot. D.Szymborska


Uwielbiam w hiszpańskich barach tapas zamawiać najróżniejsze krokiety: z mięsem, rybą, serem, warzywami. Dlatego wciąż eksperymentuję w swojej kuchni, panieruję, smażę różne krokiety. Wersja selerowo ziemniaczana wyszła rewelacyjnie! Wystarczy tylko użyć następującego patentu a krokiety będą się rozpływały po przekrojeniu, a uda się nam je usmażyć! Puree z selera i ziemniaków trzeba schłodzić przez kilka godzin. Dzięki temu będziemy w stanie uformować kuleczki, które się nie będą rozpadać w czasie panierowania!

Oczywiście krokiety najlepiej smakują na gorąco, od razu po usmażeniu, ale można też użyć barowego triku – usmażyć wszystkie wcześniej, schłodzić i gdy zgłodniejemy albo gdy przyjdą znajomi to podgrzać je pod przykryciem na patelni teflonowej, pamiętając o przewracaniu z jednej na drugą stronę. O mikrofalówce nie piszę, bo nie mam jej w domu od ponad 15 lat….

Składniki:


Przepyszne krokiety z warzyw! fot. D.Szymborska

·      Puree z selera i ziemniaków – 1 średniej wielkości seler i 6 również średniej wielkości ziemniaków i 1/3 kostki masła. Seler obrać ze skóry, pokroić w kostkę, tak samo ziemniaki. Ugotować w osolonej wodzie. Używając blendera ręcznego uzyskać puree dodając masła i ewentualnie soli gdy puree będzie bez wyrazu,
·      Bułka tarta,
·      Mąka pszenna,
·      2 roztrzepane jajka od wybieganych kur,
·      1l oleju rzepakowego.

Przygotowanie:


Puree schłodzić – minimum 8 godzin a najlepiej przez noc. Uformować małe kuleczki, obtoczyć w mące, zamoczyć w roztrzepanym jajku i na koniec obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu aż będą złocisto brązowe. Przełożyć na papierowy ręcznik, podawać gorące.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa