TRYB JASNY/CIEMNY

Tartes flambees czyli alzacka tarta na zimę

Genialnie pyszna, alzacka tarta z boczkiem cebulą i serem fot. D.Szymborska


Tarta z boczkiem – sama nazwa już brzmi kalorycznie, a gdyby jeszcze tak dodać troszkę sera żółtego? Oj tak! Kaloryczność „level hard”, ale za to jaki smak! 

Ciasto idealne – cieniutkie, przypieczone, ale nie spalone, takie jak powinno być! Cebulka chrupiąca, a boczek dzięki temu, że wcześniej usmażony i odcedzony na sitku z wytopionego tłuszczu  nie ociekający tylko bardzo smaczny, a dodatek cheddaru startego na tarce dodaje jeszcze słoności…. Takie naprawdę zimowe, alzackie danie, rozgrzewające, sycące i zachwycająco proste!

Jest tylko jedyne, malutkie „ale” – potrzebny jest naprawdę dobry robot kuchenny do wyrobienia ciasta, drugie „ale” to czas, trzeba się liczyć z 2 godzinami, które są potrzebne by ciasto „wyrosło” – cała reszta to 14 minut pieczenia i kilka minut na wysmażenie boczku, starcie sera i pokrojenie cebuli.

Składniki:


Przed włożeniem do piekarnika fot. D.Szymborska


·      400g mąki pszennej,
·      paczka suszonych drożdży – 7g,
·      1 łyżeczka soli,
·      1 łyżeczka cukru,
·      225g letniej wody (ciepłej),
·      łyżka oliwy,
·      2 białe cebule,
·      400g boczku wędzony, parzony,
·      cheddar – 100g,
·      śmietana 36% - około 250ml.

Przygotowanie:

I gotowe! fot. D.Szymborska


Zrobić ciasto: najpierw wymieszać wszystkie suche składniki: mąka, drożdże, sól, cukier, potem zrobić „dołek” i wlać oliwę i wodę. Wyrobić ciasto – 10 minut, ciasto ma być super gładkie. Ścianki dużej miski wysmarować oliwą i przełożyć ciasto, pozwolić mu wyrastać przez 2 godziny, nie można zapomnieć o szczelnym przykryciu miski (folia spożywcza).


Cebulę pokroić w piórka, boczek usmażyć i odcedzić, ser utrzeć. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Upewnić się, że w piekarniku na najniższej półce jest blacha, na której będziemy piec tarte. Ciasto podzielić na dwie części, krótko zagnieść, przykryć miską i zostawić jeszcze na 10 minut do „wyrośnięcia”. 

Rozwałkować na placek, średnica około 30-35 cm. Ubić śmietanę, wystarczy rózgą. Na ciasto nałożyć łyżką śmietanę, rozsmarować po całym placku, trochę grubszą warstwą. Ułożyć boczek (1/2 bo przygotowujemy dwa placki) i cebulę, posypać serem. 

Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 14 minut, jak końcówki cebuli zrobią lekko czarne (patrz zdjęcie)  tarta jest gotowa. Pokroić na kawałki przy użyciu noża do pizzy. 

Podawać z sałatą.

Przepis źródłowy z: "Smaki świata, Francja" Beverly Leblanc

Komentarze

  1. Jestem w stanie puścić w niepamięć kalorię pod warunkiem, że smak wynagrodzi mi wszystko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, możesz być pewna, że nikt nie myśli o kaloriach jak się zajada tym przysmakiem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa