TRYB JASNY/CIEMNY

Jadalne prezenty – marmolada śliwkowa – super łatwy przepis

Śliczny słoiczek, pyszna zawartość = prezent pod Choinkę albo na Mikołajki! fot. D.Szymborska


Szef Krzysztof Rabek, specjalista od słodyczy przygotował kilka bardzo prostych przepisów, takich, które nie wymagają dużego doświadczenia w kuchni, specjalnych sprzętów a są bardzo efektowne, czyli takie, które nadają się na gwiazdkowy prezent.

Szef Rabek znany jest z pysznych słodyczy, jest współzałożycielem Cukierni Odette i Odette Tea Room, a jego pomysły na jadalne prezenty są super smaczne!

Przygotowanie marmolady ze śliwek kalifornijskich zajmuje mniej niż godzinę, do tego trzeba dodać pasteryzowanie jeżeli „prezentu” nie będziemy od razu zjadać…

Przepis na dwa słoiczki, lekko zmodyfikowany, moja grupa na warsztatach z Szefem należała do tych, którzy, a właściwie które pod okiem Rabka eksperymentowały, w efekcie do 4 słoików trafiła świetna marmolada, będzie idealna do owsianki.

Tym co ważne w tym przepisie to: a) użycie śliwek kalifornijskich, b) użycie suszonych bez siarki moreli – jednym słowem marmolada do najtańszych należeć nie będzie, ale do pysznych z pewnością!

Składniki (na 4 słoiki po około 400g):


Od lewes: Maia z Qmam kasze i Szef Rabek


·      1kg śliwki kalifornijskiej,
·      6 suszonych moreli,
·      6 suszonych fig,
·      Sok wyciśnięty  6 pomarańczy,
·      200ml wody,
·      2 laski cynamonu,
·      szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu.

Przygotowanie:

Do garnka włożyć pokrojone na kawałki śliwki, moreli i fig. Wlać sok z pomarańczy. Dodać 2 laski cynamonu oraz pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po uzyskaniu konsystencji marmolady zmiksować, przełożyć do słoiczka i schować do lodówki. Uwaga bez miksowania smakuje też wybornie!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa