TRYB JASNY/CIEMNY

Disco karp – czyli ryba w panierce z kolorowymi majonezami

Pysznie i niekarpiowo....fot. D.Szymborska


Kolejne danie z warsztatów. Jeżeli karp kojarzy ci się z Wigilią, to świetnie, jeżeli zapamiętałeś go jako rybą pachnącą mułem i o lekko obrzydliwym smaku to taka wersja zmieni twoje podejście do karpia. Świetne filety, super sposób na pozbycie się ości. Dodatkowo szałowe disco kleksy z różnych majonezów. A jakby tego było mało to wszystko szybko się przygotowuje, a co brzmi śmiesznie najwięcej czasu zabiera nauczenie się robienia równych majonezowych kropek! Dzięki WWF i Szef Grzegorz Łapanowski za taki świetny przepis!

Składniki:


·      400g filetów z karpia (oczyszczonych),
·      300g panko,
·      2 jajka,
·      100g mąki,
·      50ml czerwonego majonezu (dodatek buraka i kolendry),
·      50ml zielonego majonezu (dodatek oleju rzepakowego i siekanej pietruszki),
·      50ml żółtego majonezu (dodatek curry i kukurmy),
·      pieprz, sól i olej do smażenia.

Przygotowanie:

Wydawka w tle Magiczny Składnik który podjada składniki mniej magiczne



Filety z karpia kroimy na małe kawałki, układamy skórą do dołu i nakrawamy, tak by nie uszkodzić skóry, równolegle co 5mm – wyciągamy ości. Solimy rybę, jak ktoś lubi wersję ostrzejszą to można dodać pieprzu. Obtaczamy w mące, jajku  panierce panko. Rozgrzewamy olej, smażymy aż ryba  będzie miała złota panierkę, podajemy z kleksami majonezów. Żeby uzyskać efekt ze zdjęcia trzeba przełożyć majonez do butelki zakończonej dozownikiem, zbliżyć ją do talerza i wycisnąć porcję majonezu. Warto poćwiczyć zanim sięgniemy po talerz, na którym będziemy chcieli wydać danie.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa