TRYB JASNY/CIEMNY

Pikantny chutney z mango

Pyszny, pikanty, lekko słodki a jednocześnie gorzkawy z nutą cebuli....fot. D.Szymborska


Czatni to nazwa hinduska, polska brzmi dość dziwnie, a chutney pod nazwą gąszcze podawany do mięs był już w XVII wieku.

Moja wersja to chutney na szybko, do zrobienia w godzinę! Nie pasteryzowałam bo myślę, że zniknie na tyle szybko, że nie zdąży się zepsuć.

Mój chutney podam do gorących chlebków naan, będzie to część hinduskiej kolacji…która zapowiada się bardzo smacznie ale niestety wymaga spędzenia kilku godzin w kuchni…

Na jeden słoiczek (200ml) chutneya z mango potrzeba:


·      3 owoce mango, dojrzałe,
·      2 szalotki,
·      kumin (2 łyżeczki),
·      chili (odrobina),
·      cukier brązowy (150g)
·      olej do smażenia,
·      ocet jabłkowy (2 łyżki).

Przygotowanie:

Mango obrać, pokroić w kawałki. Szalotkę pokroić w piórka, zeszklić na oleju. Po chwili dodać mango i kumin. Wszystko smażyć razem przez 30 minut na małym ogniu. Zdjąć z ognia, odczekać chwilę i zblendować do uzyskania jednolitej masy. Karmelizować cukier brązowy, wymieszać z mango i octem jabłkowym, doprawić chili – ostrożnie! Wszystko chwilę pogotować aż do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do słoiczka lub miseczki i udekorować miętą, która super smakuje z tym lekko pikantnym chutneyem!


Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa