TRYB JASNY/CIEMNY

Chutney śliwkowy z kminem czyli niesłodki dżem do mięsa i nie tylko

Dzięki Beacie z Lawendowego Domu przekonałam się, że to co gotuję może nie tylko cudownie smakować ale też pięknie wyglądać fot. D.Szymborska


Coraz modniejsze słowo, jak nie z mango, to ze śliwek… A ta wersja przygotowana pod kierunkiem Witka Iwańskiego, jest przepyszna! Świetna do indyka, kurczaka, schabu, tak naprawdę pasuje do mięs najróżniejszych. 

Chutney nie jest słodki, jest lekko imbirowy, z nutką pomarańczy, a wszystko w dyskretnej słodyczy ze śliwek i….cukru. Tak przygotowany chutney to dużo kalorii, oj sporo. Tak to już jest z pysznym jedzeniem. Chutney nadaje się też do wytrawnej owsianki, jednym słowem może być dodatkiem do prawie wszystkich dań!

Jakby tego było mało, łatwo go przygotować, w 40 minut - 4 słoiczki! Podobnie szybko jak się go przygotowuje, tak się go zjada – jak widać jest to dość częsta kulinarna przypadłość!

Chutney przygotowywałam razem z Edytą z Pasji Smaku, świetnie się przy tym bawiłyśmy i było nam bardzo miło, jak nie tylko Szef Kuchni Witek nas chwalił, ale też jak chutney znikał ze słoiczków….połączenie z pieczonym indykiem już sprawdzone (w czasie warsztatów poświęconych śliwce kalifornijskiej).


Składniki na 4 słoiczki:


Cukier z szalotką, imbirem, jeszcze przed karmelizacją fot. D.Szymborska


·      2 szalotki,
·      500 g suszonych śliwek kalifornijskich,
·      olej słonecznikowy (do podsmażenia szalotek, czosnku i imbiru),
·      2 liście laurowe,
·      laska cynamonu,
·      1 ząbek czosnku,
·      4 ziarenka świeżego pieprzu,
·      korzeń imbiru wielkości kciuka,
·      300 g ciemnego cukru,
·      starta skorka z pomarańczy,
·      200 ml octu balsamicznego kremowego,
·      łyżeczka Kminu mielonego,
·      pół pęczka świeżej kolendry,

Przygotowanie:

Jak się gotuje z uśmiechem to wszystko lepiej smakuje - SPRAWDZONA RADA!!!!



Śliwki kalifornijskie pokroić w cienie paski. Zalać wodą, tak aby były przykryte i zagotować. W rondlu podsmażyć pokrojoną drobno szalotkę, posiekany czosnek i imbir. Po chwili dodać cynamon, liść laurowy, pieprz, oraz kmin i cukier. Smażyć wszystko aż zacznie się lekko karmelizować. Wlać śliwki wraz z płynem, octem i gotować aż powstanie gęsta konsystencja. Pod koniec dodać otartą skórką z pomarańczy. W razie potrzeby doprawić szczyptą soli. Gotowy chutney przelać do słoików. Przed podaniem posypać posiekaną kolendrą i udekorować skórką z pomarańczy.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa