TRYB JASNY/CIEMNY

TOP CHEF – przepis na zupę rybną

Przepisy z Top Chef zobowiązują - trzeba je ładnie podawać, tutaj zupa rybna fot. D.Szymborska


Jak już mam książkę kucharską to ją wykorzystuję. Zupa rybna, jedna z moich ulubionych. Bardzo często zamawiam ją w restauracjach. Uwielbiam wariacje na jej temat – raz z dodatkiem pomidorów, innym razem biała śmietanowa, bywa i czarna z atramentem. To co je łączy to cudowny aromat morski, rozgrzewająca moc. Bywają i takie, bliższe bulionowi rybnemu, i takie, które z racji ilości kawałków ryby stanowią danie główne!

Patrycja Wąsikowska, która z Top Chefa wprawdzie odpadła, zaproponowała REWELACYJNY przepis na zupę rybną. Dobra wiadomość, bo wypróbowane to już mam – zupę można jeść przez dwa dni pod rząd. Owszem kawałki ryby bardziej się rozpadną ale za to smak, moim zdaniem, nawet lepszy bo taki „przegryziony”.

Z przygotowaniem zupy jest trochę „zabawy” w kuchni ale w 60 minut się uwiniemy. Przepis po moich usprawnieniach i zwiększeniu ilości ryby bo ja lubię jak zupa jest gęsta.



Składniki (dla 6 osób):

·      ¼ szklanki oliwy (dziwny sposób podawania miary bo potem tą szklankę trzeba umyć – wolę na łyżki to będzie jakieś 8 łyżek zupnych),
·      cebula – posiekana,
·      2 łodygi selera naciowego,
·      marchewka,
·      6 ząbków czosnku,
·      4 pomidory,
·      3 łyżki octu jabłkowego,
·      skórka z całej pomarańczy – tarta,
·      pół pęczka kolendry,
·      ¼ łyżeczki szafranu (namoczony wcześniej we wrzątku),
·      ¼ łyżeczki kardamonu,
·      pieprz, sól,
·      6 szklanek wody,
·      8 łyżek pasty sezamowej,
·      sok z jednej cytryny,
·      0.6kg dorsza,
·      9 krewetek – surowych czyli szarych,
·      natka pietruszki.

Przygotowanie:

Pomidory włożyć do wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę bez twardych części. Marchewkę i seler naciowy obrać obieraczką i pokroić, cebulę posiekać, czosnek posiekać. Pomarańczę umyć szczoteczką i zetrzeć jej skórkę na tarce.

W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, seler, czosnek, smażyć około 10 minut. Dodać  pomidory, ocet jabłkowy, szafran, kardamon, kolendrę, skórkę pomarańczową, gotować przez kolejne 5 minut. Doprawić pieprzem i solą. Wodę zagotować i dolać wrzątek do zupy. Wszystko starannie wymieszać, gotować przez 15 minut. 

Zdjąć garnek z ognia dodać tahini (pastę sezamową), sok z cytryny. Wszystko zblendować. Zagotować i dodać rybę i krewetki, gotować chwilę. 

Można podawać z natką pietruszki. Dla mnie zaletą zup rybnych jest możliwość podgrzewania, zupa smaczna, lecz uwaga w mojej wersji wyszła dość ostra. Smak ciekawy, niebanalny. Kolor taki jak zupy azjatyckie.


Przepis z książki Gotuj Jak Top Chef, 100 mistrzowskich przepisów. To mi już zostało 98 do wypróbowania, ale jak skreślę desery, a raczej skreślę to wcale tak dużo tego nie zostanie….

Komentarze

  1. A gdzie idzie marchewka? Dodałem do selera . Strasznie dużo tej pasty sezamowej nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale po jej dodaniu strasznie zaczęło szumować . Smak ... Orginalny

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa