TRYB JASNY/CIEMNY

Rosół z kaczki – prosta i aromatyczna zupa za 10 złotych

Zupa z kaczki fot. D.Szymborska
Coś co się samo robi. Tak, tak takie dania też istnieją. Zupa robi się sama ale, jak to zawsze bywa coś za coś – potrzeba dużo czasu. Przez dużo czasu rozumiem kilka godzin!
Zupa niskobudżetowa a wysokosmakowa! Bardzo aromatyczna, pyszna. Można tak jak ja podać ją w wersji klarownej z makaronem. Świetnie nadaje się też jako baza do innych zup.

Składniki:

·      Korpus kaczki,
·      Włoszczyzna (kapusta, pory, pietruszka, marchewka, seler, natka pietruszki),
·      Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.

Przygotowanie:


Umyć korpus kaczki, porąbać tasakiem na mniejsze części. Włoszczyznę starannie umyć, przekroić na mniejsze kawałki. Wszystko włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Z soleniem lepiej poczekać bo bardzo łatwo przesolić zupę. Po piętnastu minutach zebrać szumowiny. Po kolejnych 15 minutach zebrać tłuszcz. Uwaga, jeżeli, tak jak ja gotujemy surowy korpus kaczki to tłuszczu będzie bardzo dużo. Trzeba go starannie zbierać i wylewać. Po kilku godzinach zupę przelać przez gazę, po to by uzyskać klarowny płyn. Ja zjadłam ją z makaronem jajecznym chińskim. Smacznego sportowego!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa