TRYB JASNY/CIEMNY

Lecznicze zupy – z koprem włoskim i łososiem


Lecznicza zupa fot. D.Szymborska

Prosta, rozgrzewająca zupa. To kolejny przepis z cyklu jesiennych. Dodatkowo koper włoski podobno działa przeciwkaszlowo. Pewne jest natomiast ze zupa jest pyszna! Czas przygotowania to około godziny (przy założeniu, że mamy 0.5l bulionu warzywnego).

Składniki:
·      Koper włoski, 2 sztuki,
·      05.l bulionu warzywnego
·      6 ziemniaków,
·      2 cebule,
·      garść liści laurowych,
·      pieczarki,
·      groszek cukrowy,
·      masło i śmietana 30% (w kubeczku),
·      400g filetu z łososia,
·      sól morka, pieprz i cukier.

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotować obrane ziemniaki i pokrojony koper włoski i garść liści laurowych. W wodzie z solą i cukrem gotować przez 6 minut groszek. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i zrumienić na maśle, nie zapomnieć o posoleniu. Cebulę zeszklić na maśle. Gdy ziemniaki są miękkie odcedzić. Wybrać liście laurowe. Zmiksować ziemniaki i koper włoski. Przełożyć do dużego garnka, dodać bulion warzywny i pół kubeczka (dużego) śmietany. Gotować. Łososia pokroić na grube paski. Gotować wszystko razem przez około 8-9 minut. Doprawić. Nałożyć na talerze – najpierw kawałki łososia potem zupa. Przybrać groszkiem cukrowym, i pieczarkami. Smacznego! Biegowego jak troszkę wydobrzeję….

Jak to się ładnie mówi: propozycja podania fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa